Сряда, 18 Май 2022 03:52

ПРЕГЛЕД НА ПАДНАЛИ РОГА ОТ БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН СЕЗОН’2022

ПРЕГЛЕД НА ПАДНАЛИ РОГА ОТ БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН СЕЗОН’2022

Седмото издание на прегледа на паднали рога от благороден елен в ДЛС „Воден-Ири Хисар” приключи. Ще кажете „какво от това, всяка година едно и също“. За страничния наблюдател-непрофесионалист наистина е едно и също… всяка година рога, рога, рога – кога повече, кога по-малко. За нас обаче разликата е огромна …от 2016 г. при първия преглед и сега 2022 г. седмия по ред.

Организацията всяка година се усложнява. За наша радост, все повече са желаещите да видят и представят събраните рога. В тазгодишното издание се включиха с представени паднали рога 11 ловни стопанства ДЛС „Воден-Ири Хисар“, ДЛС Дунав, ДЛС Паламара, ДЛС Тервел ДЛС Несебър, ДЛС Росица, ДЛС Каракуз, ДЛС Черни лом, ДЛС Мазалат, ДЛС Ропотамо и 2 сдружения (Габрово и Попово) и над 400 души гости на събитието.

Официални гости на събитието бяха инж.Валентин Чамбов – зам.министър на земеделието, г-н Пламен Абровски – председател на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите, инж.Филип Ковашки – и.д.изпълнителен директор на ИАГ; инж.Цветелин Миланов- директор на СЦДП ДП – Габрово; инж. Дамян Дамянов – директор на ЮЗДП ДП – гр.Благоевград; инж. Асен Иванов– директор на ЮЦДП ДП – гр.Смолян, много колеги , ученици от НПГГС „Христо Ботев“ - гр. Велинград и ПГГСД „Сава Младенов“ – гр.Тетевен, ловци и местни хора, интересуващи се от дейността на ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Ако разгледаме падналите рога в цифри ще видим, че през 2022 г. са събрани на територията на ДЛС „Воден-Ири Хисар“- 544 бр. паднали рога с общо тегло 1 326,500 кг. За сравнение през 2016 г. са 223 бр. паднали рога с общо тегло 517,700 кг.

Другите ловни стопанства, участници в прегледа също всяка година представят все по-внушителни колекции от събрани паднали рога. Най-хубавото е, че вече имаме и ловни сдружения, които се включиха с интересни колекции от паднали рога, добити през сезон 2022.

За тези седем години освен цифрите се промени и погледа ни върху рогата. През 2016 г. имахме просто паднали рога от благороден елен, събрани от един сезон. А сега имаме не „просто рога“, а рога от елени с история; елени, които всяка година знаем какъв е растежа им, достигнали ли са кулминация, какъв е потенциалът им, какво е състоянието на популацията от благороден елен, как са се повлияли животните от различни фактори на средата и т.н. Сега имаме една огромна база данни, които да бъдат анализирани и въз основа на направените анализи да се оптимизира стопанисването на вида. България е била една от водещите страни в сферата на ловното стопанство. Страната ни има четири световни рекорда на трофей от благороден елен, с което е доказано , че българската популация на този вид дивеч е една от най-силните в света. Последният световен рекорд на благороден елен е добит 1988 г. Близо 35 години са изминали от тогава и се надяваме това да е една от крачките, които трябва да бъдат направени за подобряване на последния световен рекорд, оценен с 273,6 т. по CIC. Надаваме се също Прегледа на паднали рога да се утвърди като ежегодно професионално събитие, което да даде началото на една добра ловна традиция и да промени отношението на обществото към лова.

Снимки инж.Цветомир Цолов

 

Още в тази категория: « Големият от ДЛС Воден-Ири Хисар
© 2017-2021 ВОДЕН-ИРИХИСАР. Сайта е разработен от Ludogorska.com