Вторник, 23 Октомври 2018 09:40

Сезонът на Еленския лов’2018

СЕЗОНЪТ НА ЕЛЕНСКИЯ ЛОВ’2018 приключи в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар”.
Равносметката е:
- отстреляни са 7 трофейни елена;
- от тях 5 трофея са оценени със сребърен медал и два с бронзов;
- най-важното е, че през сезон’2018 са отстреляни два благородни елена на възраст 12 и 14 години.
През последните три сезона директорът на ДЛС „Воден-Ири Хисар” – инж.Кирил Колев води политика срещу отстрела на трофейни елени под 10 години. В тази връзка ежегодно в стопанството се организират и провеждат курсове за повишаване на квалификацията на ловните водачи преди сезона на еленския лов. Курсовете се водят от преподаватели от Лесотехническия университет.
Друга инициатива на ръководството на стопанството е ежегодния преглед на паднали рога от благороден елен. Анализът на събраните паднали рога допринася за по-доброто планиране на предстоящия ловен сезон и дава информация за състоянието на популацията на благороден елен в района на стопанството.
Като последен щрих от цялостната политика на стопанството по отношение на отстрела на благороден елен, непосредствено преди пристигане на първата ловна група директорът на стопанството организира дискусия с всички ловни водачи на стопанството на която се разглеждат и коментират снимки на сватбуващите елени, направени от фотокапани и по време на наблюденията от ловните водачи.
Освен това е разписан механизъм за стимулиране на служителите при правилен отстрел и съответно санкции при неправилен.
Цялостната политика на директора на ДЛС „Воден-Ири Хисар” постигна добри резултати през изминалия сезон на еленския лов. През сезон’2018 бяха добити уникални трофей, като най-възрастните елени отстреляни през септември’2018 са на 12 и 14 години.

Снимки: инж. Цветомир Цолов

© 2017-2021 ВОДЕН-ИРИХИСАР. Сайта е разработен от Ludogorska.com